månadsarkiv: juli 2024

Hundfoder – gör ett bättre val 

Äter din hund det hundfoder du serverar? Om svaret är ja så är de flesta hundägare nöjda. Man tänker inte på att hundar äter nästan vad som helst och att det egentligen inte handlar om det då man ska välja hundfoder. Viktigare är att se hur din hund faktiskt mår i samband med att den äter. Har du en hund som är alert, pigg och glad och vars päls har en härlig lyster så är det troligt att du valt helt rätt hundfoder. 

Har du däremot en hund som knappt vill röra på sig, som snabbt blir trött och som har en päls som ser väldigt sliten ut – ja, då signalerar detta att du bör se över vilket hundfoder du ger hunden, och att det kan vara läge att byta. 

Precis som för oss människor så blir maten en avgörande faktor för både humör och hälsa för en hund. Hundar kan, precis som vi, bli överviktiga och drabbas av diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar om de äter för dålig mat. 

Så väljer du rätt hundfoder 

Som hundägare har du ett ansvar i att ge din bästa vän den bästa tänkbara kosten och genom detta också få en livskamrat som A) lever lyckligt och B) lever längre. Här nedan tänkte vi ge några snabba tips om hundfoder och hjälpa dig till ett bättre val – enligt följande: 

  • Ålder och storlek. En liten hund har helt andra behov än vad en större hund har sett till näringsintag. Detsamma gäller för en gammal hund kontra en valp. Se till att följa din hunds utveckling och ålder då du väljer hundfoder. 
  • Rådfråga. Om du byter hundfoder, men ändå har svårt att se någon positiv effekt på hunden så kan det tyda på att hunden har vissa problem – exempelvis med allergier. Rådfråga gärna en veterinär om detta – och boka, för extra säkerhet, en tid för undersökning. 

Mindre portioner. Har du en fet hund – trots att du serverar ett nyttigt hundfoder? I så fall kan det vara läge att lägga lite mer på tallriken. Det kan vara frestande att ge hunden extra mycket mat – den är ju hungrig? – men det handlar om en ren björntjänst. Mindre portioner är bättre! Här kan man även se att torrfoder ofta är den bästa lösningen.