Elsäkra hemmet för djuren

Om du snart skall få hem en valp eller väntar hundbesök förbereder du säker med leksaker och annat som djuret tycker om. Det är framförallt hundar som ligger illa till när vi människor slarvar med elsäkerhet, men även katter och gnagare. Vi har gjort en lista för att underlätta de förberedelser du behöver göra innan du tar hem ditt nya husdjur. 

Kolla elen i ditt hem

Du kan med fördel besiktiga alla fasta elinstallationer i ditt hem och se så att de är rätt utförda. Anlita en elektriker i Stockholm som hjälper dig med den kontrollen. Oberoende av vilket hus eller lägenhet som du bor i behövs den här typen av besiktning göras ibland. 

Jordfelsbrytare räddar liv

Se till att du har en installerad jordfelsbrytare. Den slår ifrån och skyddar både jordade och ojordade uttag. En jordfelsbrytare skyddar mot både personskador och brand till följd av strömförande höljen.Jordfelsbrytare räddar liv, både människors och djurs, varje år. 

Var försiktig med laddare

Ladda inte din telefon eller liknande på platser där djuret kan komma åt och plocka bort laddare som inte används. Försök ladda på platser dig djuret inte kan nå. I värsta fall kan barnet tugga på laddaren eller sladden och få i sig ström. Det kan leda till brännskador eller i värsta fall död. 

Plocka undan apparater som inte används

Stavmixer, massageapparat, brödrost och andra eldrivna apparater som du har hemma och som är inkopplade i eluttag skall plockas bort när de inte är i bruk. Djur kan lätt skada sig på olika eldrivna apparater. 

Sladdsäkra hemmet

Sladdar kan vara roliga att leka med och bita i. Djuret skall inte kunna dra ner några apparater över sig genom att rycka i en sladd. Försök sätta fast och plocka bort så många sladdar som möjligt. Djuret kan också, i värsta fall, få en kabel runt halsen och strypas. 

Erbjud alternativ

Se till att det finns gott om klösbrädor, tuggleksaker och annat som ditt djur kan leka med och bita på utan att det gör något. Om det finns saker som är gjorda för att leka med är risken mindre att sladdar och apparater blir leksaker. 

Ha uppsikt

Det är svårt att dra alla djur över en kam, precis som människor har de olika personligheter och intressen som utvecklas över tid. Under tiden man lär känna ett djur är det viktigt att ha det under uppsikt så att de inte skadar sig.