Renoveringstips för djurägare

Mer än en tredjedel av svenska hushåll har ett eller flera husdjur. Det allra vanligaste är hund och katt men som vi vet finns det alla möjliga djur som kan räknas in i husdjurskategorin. Om man skall renovera hemma kan det vara bra att ha ett öga på sin fyrbenta vän så att den inte blir för stressad eller störd av det som händer. Skall du göra en större renovering och har ett känsligt djur kan det vara bra att åka bort medan renoveringen pågår. Det kan också vara bra att tänka över materialval och möblemang så att det passar både dig och ditt husdjur. 

Nedan listar vi några värdefulla tips för dig som skall göra en lägenhetsrenovering i Stockholm och som delar din bostad med en hund, katt eller annat djur. 

Planera för slitage

Vassa klor repar fort oljade trägolv och mjuka plastmattor. Det är bra att lägga in golv som är tåliga så att den renovering inte behöver göras om inom ett år. Hårda och släta stengolv, lackade trägolv och slitstarkt laminat är det som du borde satsa på. 

Köp bra klösmöbler om du har katt. Katten kommer vilja och behöva klösa på något och för att skona den nya soffan och den nya tapeten gäller det att vara förberedd. Hundar vill många gånger gärna tugga på något, även här gäller det att tänka efter före och se till att det alltid finns bra tuggleksaker hemma.

Inred med lättstädade material

Pälsdjur fäller och släpar ofta med sig sand och grus från sina utomhusvistelser. För att kunna städa fort och lätt bör du satsa på blanka ytor och textilier som går att tvätta i maskin. Du kan med fördel undvika att ha mattor och låta dina gardiner vara eller ha jalusier framför fönstren istället. Välj ett material till soffan som går lätt att torka av och som är tåligt, till exempel skinn, eller klä din soffa med ett överdrag som går bra att tvätta i tvättmaskin när det blir för hårigt och smutsigt. 

Gör så att djuren trivs

Inred ditt hem så att det finns plats för både vila och lek inomhus. Om du ger ditt djur en designerad plats att sova på är risken för att de hårar ner i sängen, soffan eller på dina fåtöljer mycket mindre. 

För stora hundar är det svårt att hitta lekplatser inomhus, där gäller istället att rasta ute flera gånger om dagen så att det inte blir några energiutbrott inne. Katter däremot går väldigt bra att fixa lekplatser till. Tycker du inte om de klassiska klösträden kan du designa en klätterställning själv genom att sätta upp hyllor och lådor på väggen som katten kan klättra och hoppa mellan.